Salon d'Afrique - Ilidio Soares van AIPhotography.nl

Nog voordat ik een stap in Salon d’Afrique binnen zet, word ik al blij. Het pand waar onder andere op maat gemaakte Afrikaanse kledingstukken worden verkocht, ligt aan een gezellige kleine haven waar ik in het zachte lentezonnetje fijn op een bankje kan zitten. Iets te vroeg voor mijn afspraak neem ik op het bankje plaats. Heerlijk! Een paar minuten later kijk ik op mijn horloge en besluit ik dat het tijd is om naar binnen te gaan. Ik klop aan, de deur blijft ongeopend, maar ik hoor vanaf honderd meter afstand een enthousiaste begroeting. Zou dat Anja Ooms zijn? Ja! Ze komt regelrecht van een andere afspraak, toevallig in het Wereldmuseum Rotterdam. Na een hartelijk welkom mag ik een kijkje komen nemen in haar eigen salon.

Salon d'Afrique - Anja Ooms 1

Gastvrijheid ten top

Wauw, wauw en nog eens wauw. Dat waren mijn gedachten toen ik binnenliep in de sfeervolle Salon d’Afrique in Delfshaven in Rotterdam. Terwijl ik mijn ogen uitkijk door alle kleurrijke stoffen, stoelen gestoffeerd met Afrikaanse print en prachtige jurken, vraagt Anja wat ik wil drinken. ‘Een kopje thee, lekker,’ antwoord ik. Met een doos bonbons strijken we aan tafel neer. Het lijkt alsof ik Anja al jaren ken en gewoon gezellig op bezoek ben. Wat een gastvrijheid in Salon d’Afrique.

Een dankbaar cadeau

Door al haar enthousiaste verhalen, de enorme passie voor het werk en echte vakkundigheid, lijkt het alsof Anja dit werk al haar hele leven doet. Niets is minder waar. De salon bestaat dit jaar pas drie jaar. Anja neemt me mee naar haar leven vóór en naast Salon d’Afrique.

Ze werkte toen met vluchtelingen. Vooral met Afrikaanse mannen die al een lange tijd in Nederland waren, maar die om een bepaalde reden geen verblijfsvergunning kregen. De mannen en hun families waren blij met haar hulp en dat wilden ze Anja graag laten zien. Als dank kreeg ze daarom regelmatig lappen Afrikaanse stoffen met de meest prachtige prints. Een groot geschenk in Afrikaanse landen. De hoeveelheden stof die je hebt, laten namelijk je rijkdom zien. ‘Na een tijdje had ik zoveel lappen stof, dat ik eigenlijk niet wist wat ik daarmee moest doen.’ vertelt Anja. ‘Met die stof begon ik uiteindelijk met het maken van sjaaltjes. Daarop kreeg ik regelmatig de vraag of ze te koop waren.’ Enfin, de rest is geschiedenis… Sjaals, jurken, gestoffeerde stoelen, slabbetjes en nog véél meer: Salon d’Afrique heeft het.

Salon d'Afrique 5
Salon d’Afrique – Afro – Fashion – Rotterdam

Topteam

Anja is eigenaresse van de salon, maar niet de enige drijvende kracht achter het succes. Haar collega en coupeuse Mihaela maakt alle op maat gemaakte kledingstukken van lap stof naar een oogverblindend eindresultaat. Samen vormen ze een echt topteam en weten ze niet alleen Afrikaanse dames met hun kleding te bereiken, maar ook vrouwen die niet tot de beoogde ‘doelgroep’ behoren. ‘Dames met een Afrikaanse, Surinaamse, Chinese achtergrond en nog veel meer nationaliteiten komen bij Salon d’Afrique. Onze klanten zijn zo divers en juist dat is zo leuk.’

Wil jij ook een kijkje komen nemen bij Salon d’Afrique? Je bent meer dan welkom. Kom op zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur langs of bel even voor een afspraak: 06-42404768.

Door: Lynette Nab

Salon d’Afrique
Voorhaven 5b
3025 HC Rotterdam
Facebook 

Tags

010 · Africa · Afrika · afro · Delfshaven · fashion · mode · Rotterdam