WhitneyVOmmeren

Heb je ook zo genoten van het Caraïbische gevoel in de Rotterdamse binnenstad? Dat is natuurlijk ook zeker AFRIKA 010! De Caraïben zouden er namelijk heel anders uit hebben gezien als (o.a.) Rotterdammers niet een stukje Afrika naar de andere kant van de Atlantische oceaan hadden verscheept.  Hierdoor kunnen we allen jaarlijks genieten van het Zomercarnaval en de vele optredens daar omheen.

Enkele dagen voordat het zo ver was had ik een afspraak in het nieuwe Marriott Hotel nabij het Centraal station. De deur van de hotelkamer ging open en daar stond ze in een kente jurk uit Ghana, sjerp om en een glinsterend kroontje op. Enkele dagen voor het geweldig gezellige zomercarnavalsweekend heb ik haar kunnen ontmoeten; miss zomercarnaval 2015 én 2016 (doordat de straatparade van 2015 vanwege het noodweer werd afgelast). Als je haar vraagt wat haar afkomst is dan zal ze antwoorden met “Afrikaans”. Eigenlijk is ze half Ghanees, kwart Surinaams en kwart Curaçaoënaar en natuurlijk gewoon Whitney. Genoeg redenen om even met haar te zitten babbelen.

Daar zaten we dan in haar hotelkamer onze enige herinnering samen op te halen. Wij hebben elkaar namelijk een jaar of zeven geleden ontmoet tijdens een repetitie voor de openingsdans van de Rotterdamse marathon. Voordat ik hiervoor werd geselecteerd moest ik een solo laten zien aan de bestaande groep waar ik eenmalig zou invallen. Ik danste onder andere awasa; een dans van de Surinaamse marrons (weggevluchte slaven). Whitney was hier van onder de indruk en wij raakten aan de praat. Hierdoor had ik aan het optreden op de trap van het WTC ook nog eens leuke facebook vriendin overgehouden.

In de jaren hierna kwamen we elkaar online wel eens  tegen in de Facebookgroep The Natural Hair Club en vorig jaar zag ik het geweldige nieuws voorbij komen. Whitney was de eerste natural queen zomercarnaval! Whitney vertelde mij dat na haar kroning een jongetje van een jaar of 6 haar vertelde dat hij op school werd gepest vanwege zijn afro. “Nu ga ik ze vertellen dat het gewoon mooi is”, zei hij tegen Whitney. Ook zijn er vrouwen die haar vertellen dat ze dankzij de verschijning van miss zomercarnaval met hun kroeze haar een avondje durven te gaan stappen. Het ontvangen van soortgelijke berichten heeft Whitney het gevoel gegeven dat ze haar doel heeft bereikt. Mensen met kroeshaar inspireren om het met trots te dragen. Afgelopen zaterdag ging ze met een enorme afro de straatparade voorop en heeft hiermee laten zien dat kroeshaar kan als miss zomercarnaval!

Omdat we beiden van dansen houden konden we het niet laten om dat ook heel even te doen tijdens onze ontmoeting.
Whitney en ik gaven elkaar een supersnelcursus in samba en awasa (dans van de Surinaamse marrons).
Neem je een kijkje of Facebook voor alle foto’s?