nyanga-4

Ben je Afrikaans? Deze vraag wordt mij vaak gesteld nadat ik mijn naam heb genoemd.  Zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs was ik geen fan van mijn voornaam. Ik wist niet waar het voor stond en het klonk me te Afrikaans. Ik wilde niet voor Afrikaan aangezien worden, omdat iedereen bij het continent Afrika dacht aan arme mensen. Op de namen die na mijn eerste naam volgen was ik wel altijd al trots. Met de naam Orecia ben ik naar mijn grootmoeder van moederskant vernoemd en Avalaisa is mijn derde naam en bedacht door mijn vader. Maar waarom noemden mijn ouders mij Nyanga?

Ze kwamen er samen niet uit totdat mijn vaders zus kwam met de naam Nyanga. Dit was de eerste naam die mijn ouders allebei bij hun ongeboren dochter vonden passen ook al had het op dat moment nog geen diepere betekenis.  

Jaren later nadat ik mijn vwo diploma had behaald bezocht ik mijn tante in Chicago. Op bezoek bij haar Nigeriaanse ‘familie’ vertelde een mevrouw mij dat ik haar deed denken aan het woord ‘yanga’. Dit wordt in het Nigeriaanse pidgin Engels gebruikt voor someone who is showing off. In de jaren hierna heb ik van meerdere mensen afkomstig uit Kameroen gehoord dat ‘nyanga’ bij hen dezelfde betekenis heeft.

Ik ben sinds jongs af aan altijd al iemand geweest die zonder erbij na te denken ineens in de spotlight staat. Familieleden van mijn vaderskant hebben mij daarom de Aukaanse* bijnaam Sa’mekesani gegeven. Dit kan vertaald worden naar ‘mevrouw de aanwezige’. Dit komt doordat ik graag dans, zing, acteer en altijd veel te vertellen heb. Al had ik vroeger moeite met mijn naam, tegenwoordig ben ik heel blij dat ik kan uitleggen waarom deze naam bij me past. Nyanga staat namelijk volledig voor wie ik ben en wat ik doe.

*Aukaans is een taal die wordt gesproken door mensen van een Surinaamse marronstam (groep weggevluchte tot slaaf gemaakten).

 

Vroeger wou ik geen Afrikaan zijn

Inmiddels weet ik dat ik het wél ben

Een Afrikaan in de diaspora

Een enorme fan van mijn voorouders

Ik draag ze dagelijks met me mee

In mijn huid en mijn hart

Trots dat ik ben vertel ik graag over ontwikkelingen die ik onderga

Mijn naam is Nyanga

 

nyanga-5
JR Photography
Tags

Africa · Afrika · blog · familie · family · leren · nyanga blogt