wen-de-pen

Haar dracht een kind in een kleurrijke doek door de velden in het mooie Sierra Leone een paar uur na geboorte.

Haar gedragen in Bantu Knots.

Haar dracht een mand vol specerijen vanuit de Souk naar huis waar de voorbereidingen voor de Iftar in volle gang zijn in het zangerige Marokko.

Haar los gedragen, lang golfend gekleurd met henna.

Haar dracht de juwelen voor de huwelijksnacht van haar zusje in de hete woestijnzon door de Sahara, mysterieus en dromend over de man met de prettige donkere oogopslag.

Haar gebonden gedragen onder doeken die het beschermen tegen de zon.

Haar dracht haar ziel onder haar arm in alle stilte, de milities ontwijkend, schrijnend de grens van Ethiopië over, hopend veilig aan te komen in het beloofde land.

Haar gevlochten in honderd kleine vlechten op de laatste avond dat ze nog vrij was.

Haar dracht een kilo vis waarmee ze met alle liefde de Creoolse maaltijd van de avond zal gaan bereiden zingend over de heimwee die zij vroeger voelde toen ze nog ver weg van de oceaan woonde .

Haar in een staart gedragen met kleine blonde krullen die dansen in het zonlicht.

Haar dracht de rijke koloniale geschiedenis van de hoofdplaats Kaapstad stampend in haar hoofd hopend dat ze het tentamen zal halen, terwijl de lage struiken en doornenbomen in het warme Namakwaland haar neus prikkelen.

Haar gedragen in boxbraids in de meest exotische kleuren.

Haar dracht de bijbel in een gebreide hoes, terwijl ze zit in de bus en wappert met de waaier die ze een uur gelegen kocht bij het belhuisje in het dorp. Denkend aan de bijeenkomst over de emancipatie van de vrouw waar ze zich voor heeft aangemeld. Tobbend met de gedachten die door haar hoofd gaan.

Haar gedragen in een glanzende zwarte weave.

Dé Afrikaanse vrouw, die bestaat niet, evenals hét Afrikaanse kapsel. Google dit begrip en de Youtube filmpjes en Pinterest foto’s van de mooiste en meest creatieve creaties en benamingen vullen je beeldscherm.

Afrikaans haar is niet ruw, stug, droog, hard of donker. Nee, als het liefde ontvangt in de vorm van de meest kleurrijke potjes, flesjes, flacons met natuurlijke Afrikaanse producten zoals Argan olie en shea butter zal het shinen als de meest briljantste ster. Te heilig om aan te raken en te mooi om het niet te bewonderen. Het is haar sieraad. Haar kracht. Haar middel  om een statement te maken. Welk verhaal ze ook schrijft, welk pad ze ook bewandelt. Haar haar gaat met haar mee, de Afrikaanse vrouw.

 

Wendy Ramos Monteiro, Wen de Pen van Rotterdam

Tijdens de West-Kruiskadetour van Afrika010 krijgt u op creatieve wijze informatie over Afrikaanse kapsels in de vorm van een voordracht geschreven door de Rotterdamse Wendy Ramos Monteiro. Wendy (Wen de Pen) is woonachtig in de buurt van de multiculturele winkelstraat waar u van alles kunt proeven, ruiken, horen en zien over Afrika. Ze combineert haar liefde voor Rotterdam en reizen en cultuur graag in haar verhalen en gedichten.

Tags

Africa · Afrika · afrikaans · haar · Rotterdam