making-africa

Nog meer Afrikaanse kunst te zien in Rotterdam en dat op steenworp afstand van het Wereldmuseum!

Natgeregend kwam ik op zondag 2 oktober samen met mijn nicht uit Suriname aan bij de Kunsthal waar tot en met 15 januari 2017 de tentoonstelling Making Africa te zien is. De meeste aanwezigen die ik kende waren er speciaal voor de fashionshow van Lady Africa van wie in het Wereldmuseum prachtige accessoires worden verkocht. Tijdens de modeshow heb ik sieraden voorbij zien komen die ook in het Wereldmuseum worden verkocht en natuurlijk ook prachtige kledingstukken die ik stuk voor stuk zou willen toevoegen aan mijn garderobe.

Making Africa is een tentoonstelling vol hedendaags Afrikaans design. Deze heb ik enkele dagen later in wat meer rust kunnen bekijken. Als eerste kom je de brilontwerpen van Cyrus Kabiru uit Kenia tegen. Met oogkleppen op kijken we volgens deze kunstenaar naar de wereld. Hierdoor moest ik meteen denken aan opmerkingen die vaak worden gemaakt door bezoekers van AFRIKA010 in het Wereldmuseum. Sommige enthousiaste bezoekers vertellen weleens dat zij in Afrika zijn geweest. Ik vraag mezelf dan altijd af waarom men niet het specifieke land noemt dat is bezocht. Heeft dit misschien iets te maken met de oogkleppen die we op hebben? De eerste muurtekst bij Making Africa herinnert mensen eraan dat Afrika een continent is dat 54 landen telt en meer dan 2000 talen en culturen rijk is. Nadat je als bezoeker in de eerste ruimte meteen een nieuw brilletje op krijgt volgen er nog vele kunstwerken waar je lang bij stil kunt staan. Ik ga er binnenkort weer naartoe. Het is echt een tentoonstelling die de moeite waard is!

 

Bij Making Africa kun je de werken zien van ruim 120 kunstenaars en ontwerpers.
Deze kun je herkennen in het Wereldmuseum bij AFRIKA010!