ptah-ankh-re-photography

Van jongs af aan zagen mijn ouders dat ik dol ben op dansen.
Het aanbod van danslessen was nog niet zo divers als vandaag de dag en ik zat vanaf mijn derde levensjaar daarom op klassiek ballet. Op mijn zesde zat ik in Theater Zuidplein in de foyer te wachten totdat ik met de andere bloemenmeisjes het toneel op mocht in een balletuitvoering. Ik voelde me niet op mijn gemak, omdat voor mijn gevoel de blauwe oogschaduw en rode lippenstift prima stond bij de witte meisjes, maar er bij mij een beetje gek uit zag. Mijn moeder kan zich ook nog goed herinneren dat ik er werkelijk droevig bij zat. De dag na deze voorstelling gaf ik haar aan dat ik niet meer naar ballet wilde. Ik mocht stoppen mits ik een andere hobby zou gaan uitoefenen. Ik koos voor turnen. Met heel veel plezier heb ik dit ruim tien jaar lang gedaan. Na een blessure en het besef dat ik de kans om topturnster te worden niet had aangegrepen, stopte ik met deze mooie sport. Korte tijd later belandde ik bij een awasa dansles van Mitchel Dankoor die ook nog eens mijn neef bleek te zijn.

Awasa is een dans uit de Afro-Surinaamse cultuur van de weggevluchte tot slaaf gemaakten. Wat op het eerste gezicht het meeste opvalt zijn de bewegingen die, licht voorover gebogen en door de knieën gezakt, met de voeten worden gemaakt. Tijdens de dans wordt door vrouwen de schoonheid uitgebeeld met hand-, heupbewegingen. De mannen tonen hun kracht en kundigheid door middel van acrobatische bewegingen. Op de tonen van live drums hoort dit dansspektakel, maar wij moesten het maar met cd’s doen.

Ik had tijdens het verjaardagsfeest van mijn overgrootmoeder op Marchallkreek in Suriname voor het eerst een groep awasa zien dansen. Nog geen tien jaar later had ik met mijn eigen dansgroep Sangafi awasa optredens door heel Nederland. Na een stop van ruim 6 jaar ben ik begonnen met een doorstart van Sangafi en doe ik hiernaast ook solo optredens en workshops. Ik laat hiermee met trots een stukje Afro-Surinaamse cultuur zien. Zorg je ervoor dat je een keer bij een optreden of workshop aanwezig bent?

Tags

awasa · dancing · dans · dansen · dansstijlen