foto-lady-africa

Wat betekent Afrika voor jou?
Afrika is het continent waar mijn wieg heeft gestaan, ik ben geboren in Ghana dus Afrika zit in mijn DNA. In woon al meer dan 42 jaar in Nederland, maar Afrika is een rijke bron van inspiratie voor mij. Ik ben Lady Africa begonnen als een soort ode voor de liefde voor mijn ouders, zij hebben de Nederlandse en Ghanese cultuur bij elkaar gebracht. Met mijn Nederlandse en Ghanese wortels wil ik een brug slaan tussen Afrika en de rest van de wereld. In 2008 ging ik voor het Liliane Fonds naar Afrika en ik zag daar zoveel mooie vrouwen. Niet alleen waren deze vrouwen heel mooi gekleed, zij droegen ook zoveel trots met zich mee. Dat zag ik niet zo vertaald terug in Nederland. Er was in Nederland altijd een bepaald soort stereotype Afrikaanse mode dat zich liet zien. Die niet echt toegankelijk was voor de blanke vrouw. Het was ook vaak gekoppeld aan een ‘’wereldachtige-goede-doelen-setting’’ maar niet als autonome modestroming of boetiek sfeer. Dus ik wilde dat doen. Buiten dat is Afrika een plek waar ik, als ik er ben geraakt wordt door de vreugde, de kracht, de manier hoe mensen met elkaar omgaan. Goedendag zeggen, elkaar helpen van dorp tot dorp mensen begeleiden om ergens iets te vinden. Dat is iets wat ik wat ik ontzettend mooi vind. Dat vind je uiteraard ook op andere plekken in de wereld. Maar ik vind het zo treffend dat in Afrika waar mensen vaak zo weinig te besteden hebben en waar zoveel oorlog en ellende heerst je juist daar zoveel mooie contacten ziet tussen mensen. Afrika is ook een plek waar op alle vlakken inspiratie gezocht kan worden of dat nou muziek is, mode of kunst net zoals in het Wereldmuseum. Dus wat Afrika voor mij betekent? Het is één grote bak met inspiratie. Een plek waar ik misschien ook wel weer naar terug zal keren.

Met mijn Nederlandse en Ghanese wortels wil ik een brug slaan tussen Afrika en de rest van de wereld.’

Waardoor raak jij geïnspireerd?
Ik raak geïnspireerd door vrouwen die ik zie en de gesprekken die ik met ze heb. Tijdens mijn reizen raak ik ook enorm geïnspireerd door de verschillende culturen waar ik mee in aanraking kom. De ontzettend mooie vrouwen die ik in Afrika zie, maar ook door Instagram en wat ik daar zie in communities. Het internet is ook grote inspiratiebron. Maar ook hier in Nederland door mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken en staan voor wat zij doen.

Wat zouden wij nog kunnen leren van Afrika?
Op modieus vlak denk ik echt het centraal stellen van de vrouw. Ik merk dat ze in Afrika echt ontzettend goed zien hoe het vrouwenlichaam in elkaar zit. Ze vieren daar de vormen van vrouw met een hoop vreugde en trots. Dat zie ik terugkomen in de ontwerpen, stofgebruik en de mode. Het leven wordt daar echt gevierd en de keuze van stoffen, kleuren en de mode is daar een groot onderdeel van. Daarnaast zie ik ook veel hergebruik van materialen terug, recycling. Dat is iets wat ik echt heel leuk vind en waar wij veel van kunnen leren in de mode. Een mooie mix en match in oude ambacht en nieuwe technieken. Zodat het altijd weer vernieuwend is.

‘Het leven wordt daar echt gevierd en de keuze van stoffen, kleuren en de mode is daar een groot onderdeel van.’

Wat wij ook kunnen leren van Afrika is dat het verleden, heden en toekomst met elkaar geïntrigeerd zijn.
Dat zie je bijvoorbeeld heel goed terug in hoe men daar bijvoorbeeld met ouderen omgaat. De wijsheid van ouderen wordt zeker altijd belangrijk geacht. De voorouders worden geëerd en dat is iets wat echt heel mooi is.

Wat vind je het meest interessant aan de Afrika 010 tentoonstelling?
Het is natuurlijk fanatisch dat er een half jaar lang zo een mooie tentoonstelling in Rotterdam is geweest. Ik denk dat er een breed publiek kennis heeft kunnen maken met de tentoonstelling en daardoor met Afrika. Er zijn mooie stukken getoond, en ik denk dat daarmee vele anderen geïnspireerd zijn. Voor ons als Lady Africa is het natuurlijk ook bijzonder geweest om samen te kunnen werken met het Wereldmuseum. Het is geweldig dat mensen naast het zien van de tentoonstelling, ook iets konden kopen van Lady Africa wat echt uit Afrika komt.

Wat voor Afrikaanse invloeden heeft Rotterdam volgens jou?
Rotterdam is natuurlijk een prachtig voorbeeld van een stad waar vele  Afrikaanse culturen samenkomen. Denk hierbij aan de grote Kaapverdische gemeenschap maar ook uit andere windstreken uit Afrika. Er is een grote gemeenschap van mensen die in touch zijn met hun roots en die dat ook vertalen in het dragen van bepaalde kleding met een African touch. Dat is echt zichtbaar! Ook vele artiesten die roots hebben in de Afrikaanse diaspora dan wel Suriname, Antillen. Daardoor is er in Rotterdam een hele mooi mix van Afrikaanse culturen. Dit zie je ook aan de restaurants die er zijn met noord, midden of Oost-Afrikaanse gerechten. Maar ook Salon D’Afrique dat in Rotterdam zit waar er prachtige stoffen gekocht kunnen worden.

Klik hier voor meer info over Lady Africa.